Přírodopis

 Procvičuj přírodopis :     https://www.testpark.cz/testy/biologie

Úkol na 15. 10. - Uč. str. 20 - 21, pročíst, do  seš. Buňka - základní, stavební a funkční jednotka živých organismů, objevitel R. Hook (1665). Části buňky : buněčná stěna - na povrchu, plazmatická membrána - výměna látek mezi buňkou a prostředím, cytoplazma - vnitřek buňky, součástí jsou organely - jádro (řídí děje v buńce, chromozómy - dědičné vlastnosti), mitochondrie  (buněčné dýchání), chloroplasty (chlorofyl, fotosyntéza), vakuoly (zásobní a odpadní látky). Nakresli obr. mitochonrie nebo chloroplastu.

Úkoly na 22.10. a 23.10. - Uč. str. 22 - 23, pročíst, prohlédnout obrázky. Do sešitu - Rostlinná buňka - větší než živočišná, má buněčnou stěnu, obsahuje chloroplasty. Živočišná buňka - neobsahuje chloroplasty, nemá buněčnou stěnu. Bakteriální buňka - mnohem menší než rostlinná a živočišná buňka, nemá jádro. Buňky přijímají živiny a kyslík z okolního prostředí, rozmnožují se dělením. Nakreslit obr. rostlinné, živočišné nebo bakteriální buňky s popisem.

Uč. str. 24 - 25, pročíst, prohlédnout obr. Do sešitu - Jednobuněčné organismy - mikroorganismy složené z jediné buňky - bakterie, sinice, některé řasy, houby a prvoci. Mnohobuněčné organismy - tělo tvořené velkým počtem buněk - rostliny a živočichové. Str. 25 - opsat schéma od buňky k organismu.

Úkoly na 5. a 6. 11. - Uč. str. 26 - 27, do seš. Soustava organismů - zakladatel švédský přírodovědec Carl von Linné, rodové a druhové jméno ( rod - liška, druh - obecná). Z tabulky na str. 17  vypsat babočku kopřivovou -  druh, rod, čeleď a další zařazení do systému.

Uč. str. 28 - 29 - Viry - nebuněčné organismy, vnitřní parazité buněk, tvar kulovitý a šroubovicovitý. Nakreslit obrázky, vypsat onemocnění, která způsobují - str. 29  a ochranu proti nim.   Posílejte mi ukázky zápisů v sešitech!!

Od 12.11. úkoly zadávány do Učebny Google classroom (on-line hodiny zadány v učebně Aj)

Téma 12. - 13. 11. - Bakterie. Sinice. 

Téma 19. - 20.11 - Houby.