Chemie

Žáci mohou zdarma použít  přístup k interaktivní učebnici Chemie pro 9. ročník. 

Stačí se zaregistrovat jako studenti na     www.ucebnice-online.cz  (pro žáky naší školy je aktivační kód: S-ECTP-LQHT-QYEQ )

,  poslechnout si výklad probírané látky, podívat se na výuková videa a zkontrolovat si správnost zadaných cvičení v PS a učebnici. Zaregistrujte se !!!

 Zkontroluj si na www.ucebnice-online.cz

 Případné dotazy na janaburianova@mtr.cz

https://www.testpark.cz/testy/

 Úkol na 14.10. a 16.10. 

Uč. str. 19 - nakresli schéma galvanického článku a suchého článku + popis - dokončení z minulé hodiny. Str. 19 - 20 pročíst. 

Do sešitu - Některé galvanické články lze znova nabít - autobaterie, baterie do mobilů. Koroze - chemická reakce mezi kovem a okolním prostředím, většinou je nežádoucí.

PS str. 10 cv. 9 - křížovka.

Uč. str. 21 - pročíst. Do seš. Zdroje energie - zelené schéma.

Úkoly na 21.10. a  23.10.

Uč. str. 22 - Uhlí, do seš.  - hornina obsahující hlavně prvek C. Druhy - vypsat podle obsahu C. Opsat větu - Z černého uhlí se tepelným rozkladem získává .... . Podívat se na pokus - rozklad uhlí a dřeva. PS str. 11 cv. 1,2.

Uč. str. 23 - 24 - Ropa, do seš. - směs kapalných a plynných uhlovodíků. Vypsat vlastnosti - silněji vyznačeno, menší hustota než voda, přepravuje se ropovody nebo tankery. Ropné havárie - ekologická katastrofa. Z ropy se destilací získávají frakce - vypiš z tab. str. 24, vypiš i jejich použití. PS str. 12 cv. 8, 9. Pošli ukázky zápisů, cvičení v PS si zkontroluj na www.ucebnice-online, ZAREGISTRUJ SE!

Úkoly na 4. a 6. 11. 

Uč. str. 25 - Zemní plyn, do seš.  - je hořlavá směs ...opsat první dvě věty. Vznikl současně s ropou a uhlím. Vypsat využití, výhody  a nevýhody používání.  Odorizace - co to je.

Uč. str. 26 - Elektrárny v České republice, do seš. - co je elektrárna a druhy elektráren podle zdroje. Tepelné elektrárny - vypsat co je palivem, jak fungují, kolik % elekt. energie dodávají. Jaderné elektrárny - stejným způsobem. Výhody.

Posílejte ukázky zápisů a cvičení v PS !!

Úkoly od 11.11. zadávány do učebny Google classroom. (Hodiny on-line zadány v učebně Aj.)

Téma 11.11. - 13.11. - Obnovitelné zdroje energie.

 Téma 18. - 20.11. - Organická chemie - složení, vlastnosti a zdroje organických látek.